Anar al contingut principal

Ròssec per a l'ocupació: 71.000 afiliats més al juny i nou màxim històric

02/07/2024

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social va augmentar al juny en 71.100 persones situant el nombre total de cotitzadors en un nou màxim històric amb 21,39 milions d'afiliats, segons les dades publicades per la Seguretat Social. El mercat laboral va tornar a mostrar un elevat dinamisme al llarg de tot el mes malgrat la llarga ratxa que acumula. Són ja 50 mesos consecutius de creació d'ocupació en la sèrie desestacionalitzada.

El mercat laboral sempre deixa bones dades en els mesos de juny gràcies a l'impuls del turisme. Però si es compara amb juny de 2023, enguany s'han creat quasi 17.000 ocupacions més, la qual cosa mostra l'alt dinamisme de l'ocupació. En l'últim any s'han incorporat 523.000 cotitzadors, gràcies a l'impuls renovat del mercat laboral en els dos últims mesos. La taxa de variació interanual va pujar al 2,51% després de caure al 2,36% a l'abril.

Fa un any el temor dels experts era sobre la desacceleració de l'activitat, que podia acabar provocant una contracció del PIB. Eixe extrem no va arribar a materialitzar-se i ara l'economia espanyola creix a taxes superiors al 2%. Aquestes xifres d'afiliació corroboren l'elevat dinamisme que manté l'activitat.

El creixement ha sigut generalitzat en quasi tots els sectors i les províncies espanyoles. Només l'educació va destruir ocupació el mes de juny, alguna cosa que sol ser habitual quan s'acaba el període escolar. Ni més ni menys que 51.600 professors i professionals de l'educació van perdre el seu treball al llarg del mes, una xifra similar a la dels anys anteriors.

La major creació d'ocupació es va produir en l'hostaleria, on es van incorporar més de 32.000 nous treballadors, un creixement molt similar al de l'any anterior. Per contra, hi ha dos sectors que van mostrar un dinamisme superior a l'habitual en els mesos de juny. El primer és el d'activitats auxiliars i administratives, que solen incorporar a molts treballadors abans de la temporada turística. Enguany va sumar quasi 28.000 treballadors addicionals, 6.000 més que en el mateix mes de l'any anterior. El segon és el sector públic (sense educació ni sanitat), que va sumar quasi 13.000 nous cotitzadors, un dels majors registres de tota la sèrie històrica en un mes de juny.

Quant a les dades geogràfiques, torna a destacar la intensa creació d'ocupació de Balears, en vespres de la temporada alta. En total, va incorporar a més de 19.000 nous cotitzadors, un 3,1% més que al maig. Dins de la península van destacar tres CCAA que solen situar-se per davall de la mitjana: Extremadura, Castella-la Manxa i Aragó, totes amb avanços mensuals de l'ocupació superiors a l'1%. En l'extrem oposat es van situar Andalusia, Múrcia i La Rioja, que van destruir ocupació.

El nombre d'aturats registrats en les oficines d'ocupació es va reduir en quasi 47.000 persones. Es tracta d'una dada una mica pitjor al de l'any passat i al dels mesos de juny previs a la pandèmia. El lent ajust de la desocupació es deu a la millora de les prestacions als aturats i al creixement de la població activa per l'impuls de la immigració.

El nombre d'aturats va baixar fins a 2,56 milions, la dada més baixa des d'agost de 2008. Es consolida així la fita que ja es va aconseguir el mes de maig passat, quan el nombre d'aturats va caure per davall del nivell existent abans de la fallida de Lehman Brothers.

Consulta la notícia original ACI