Agència de col·locació autoritzada nº 1000000098
Seguix-nos en...

Entrar


Quan i com demanar una revisió salarial? Descobreix el millor moment per a demanar un augment de sou

11/01/2022

 

"Aquestes afirmacions es basen en fets objectius que, malgrat aportar informació interessant, cal contrastar amb les variables laborals de cada individu", assegura Maria *Naqui, professora col·laboradora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Quan i com demanar una revisió salarial? Existeix un moment millor que un altre? Segons diverses investigacions, triar l'ocasió adequada pot ajudar a aconseguir el desitjat augment de sou. UK *Biobank, un *biobanco que investiga la predisposició genètica i l'exposició ambiental al desenvolupament de malalties, va publicar recentment una investigació amb dades de més de 88.000 persones i va concloure que les 11 del matí és la millor hora per a demanar un augment de sou. El motiu? A aqueixa hora del matí, l'hormona de l'estrés, anomenada cortisol, està bastant alta, de manera que qui sol·licitarà aquest augment compta amb l'energia suficient com per a abordar aqueixa conversa. En paral·lel, també s'ha viralitzat un estudi elaborat per *LinkedIn en la mateixa adreça: el millor mes per a intentar un increment salarial és gener.

Calibrar els resultats personals i de l'empresa

Però, evidentment, tota aquesta informació és orientativa: "Aquestes afirmacions es basen en fets objectius que, malgrat aportar informació interessant, cal contrastar amb les variables laborals de cada individu", assegura Maria *Naqui, professora col·laboradora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). "Les 11 del matí és una bona opció perquè tindre alts els nivells de cortisol ens impulsa a prendre decisions. Així i tot, demanar l'augment salarial és una cosa personal i no tots funcionem de la mateixa manera".

I el motiu pel qual gener és el mes òptim per a demanar un augment és senzill: en aquesta època de l'any s'aborda la previsió de despeses del pròxim exercici. D'altra banda, els altres dos mesos "òptims" per a sol·licitar una revisió salarial, juny i juliol, són mesos de tancament de l'any fiscal. No obstant això, *Naqui adverteix: "Si l'empresa no té un bon estat financer o es preveuen acomiadaments, no és un bon moment per a fer-ho". I afig: "Quan es fa el tancament de l'empresa i la previsió de l'any següent és un bon moment per a intentar-lo, perquè permetrà als teus superiors valorar els èxits aconseguits durant l'any i fer la previsió del futur".

Identificar sentiments, un pas essencial

Marta Calderero, també professora col·laboradora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC, assegura que "més que una data ideal, és més important el teu estat emocional i el del teu cap". Així que, com valorar tots aquests factors?

Calderer parla de fer "una autoreflexió prèvia, identificar com ens sentim (enuig, tristesa, por…) i quins són els pensaments que apareixen en la nostra ment ('No m'han donat el que em meresc, és el meu dret…')". D'aquesta manera, conclou, podrem ser més assertius i evitar que les emocions i pensaments ens facen actuar de manera més passiva o, fins i tot, agressiva. Això, per part de qui plantejarà la qüestió, però i el cap? "És bo observar-lo i confirmar que és bon moment per a parlar amb ell perquè es mostra receptiu i tranquil". Guiar-nos per les pautes del dia és fonamental: està més estressat als matins o a les vesprades? Quan té major càrrega de treball? Devem, evidentment, evitar aqueixos moments per a plantejar alguna cosa.

Consells per a demanar un augment

1. Usar la tècnica DESC

Segons explica Maria *Naqui, "és una tècnica que ens permet comunicar-nos de manera eficaç, expressant com ens sentim i fent-li-ho saber al nostre interlocutor". Durant la conversa, "cal destacar que hem de tindre clars els nostres assoliments i els motius", afig.

Es diu DESC perquè consta dels següents passos:

  • Descriure la situació que ens genera malestar (el nostre actual salari, en aquest cas).
  • Expressar les emocions que tenim i com ens sentim.
  • Suggerir solucions en l'assumpte que estem tractant (la pujada salarial).
  • Posar de manifest les conseqüències que tindrà per al sol·licitant i per als altres aqueix canvi, incidint en els seus avantatges i efectes positius.

2. Fixar una reunió

Per part seua, Marta *Calderero incideix en la importància de posar data a aqueix esdeveniment. "Fixar prèviament la reunió és aconsellable per a augmentar la nostra sensació de control i sentir-nos còmodes", i també explica que cal ser positiu i esperar un bon resultat. "És molt important transmetre el nostre missatge clarament i amb brevetat. No cal entrar detalladament ni especular sobre per què no s'ha produït abans l'ascens".

3. Practicar l'escolta activa

Una cosa és fer com que s'escolta, només esperant a *contrarreplicar, i una altra escoltar activament. Això és fonamental, en paraules de Calderer. "Permet que el teu cap responga, dona-li el seu temps i evita mostrar en aqueix moment una actitud defensiva".

4. Acceptar el resultat

Tant si la seua resposta és positiva com negativa, la professora també aconsella "mantindre la calma i tancar la conversa al més prompte possible i, sempre que es puga, deixar la porta oberta per a una futura conversa".

Quines circumstàncies cal valorar a l'hora de fer el pas?

Existeixen fets objectius que es puguen tindre en compte a l'hora d'animar-nos a entrar en el despatx del cap i demanar aqueix desitjat augment de salari? Segons explica Maria *Naqui, "la percepció que cadascun té del seu sou és relativa i, encara que semble que pot ser un tema objectiu, existeix un vessant personal i propi de cada individu que marcarà la nostra visió de la situació". Dues persones amb el mateix salari poden tindre diferents percepcions de si el que cobren és just o no. I no sols està la percepció del sou, sinó també, a vegades, la d'un mateix. Encara que l'habitual és arribar a la conclusió que mereixem un ascens o un major salari perquè hem treballat intensament, no podem obviar que hi ha subjectes que consideren que les seues habilitats són molt superiors al que ho són en realitat (el famós efecte *Dunning-*Kruger).

Segons expliquen les expertes, les persones canvien per dues raons: per necessitat o per desig. "Hem de valorar quines circumstàncies ens mouen a fer aqueix pas", comenta *Naqui. I ací entra un factor, segons la professora, que cal tindre en compte: "aquestes variables no són objectivament mesurables, però serà responsabilitat dels *mánagers conéixer quins són els interessos dels seus col·laboradors". I afig: "els comandaments directes dels col·laboradors en les empreses podrien tindre la informació per a fer previsions d'augment de sou als membres del seu equip".

Consulta la notícia original ACI

672105200
Centre de formació per l´ocupació Monteblanco C/ MAYOR, 32
12200 - Onda
(Castellón)
prospector@onda.es
CSS XHTML